BADEM, ZENCEFİL VE ANJELİK ERİKLİ CROSTATA

Untitled



Crostata diyince o nasıl bir şeymiş diye araştırma yapmak istemiş Fransız Galette'nin İtalyan versiyonu olduğunu öğrenmiştim. Hayal ettiğim açıkçası çok katlı bir pasta veya bol çikolatalı bir tart falandı.

Elde avuçta tereyağlı amerikan stili pay hamuru ve anjelik erikler olunca crostata otomatik oluşmuş oldu. Bu sefer hamura zencefil ve iri çekilmiş badem ekledim. Biraz değişiklik olsun derken hem tadı hem soğuyan havalara uyumu hoşuma gitti açıkçası :)

Tavsiyem bu tip hamurlarla oynamanız,sabit reçeteler üzerinde kalmamanız. Ciddi değişikliklere yol açacağınızı düşündüğünüz yiyecekleri beraber kullanın derim :)




BADEM, ZENCEFİL VE ANJELİK ERİKLİ CROSTATA

Tarif Honestlyyum ve Pastryaffair


1/3 cup iri kıyılmış tuzlu badem 

4-5 adet anjelik erik 

1/3 cup + 2 tbsp şeker 

2 tsp toz zencefil veya 2 dilim taze zencefilin suyu

1 tbsp mısır nişastası

1+ 1/4 cup un

115 gr soğuk küp küp doğranmış tereyağ

1/4 tsp tuz

1/4 cup buzlu su



Eriklerin önce ikiye bölüp çekirdeklerini çıkarın, ardından çok kalın olmayacak şekilde dilimleyin. Üzerine zencefil,şeker ve nişastayı ekleyin karıştırıp bir kenarda bekletin.

Tuz, un, şeker ve tereyağını rondonun haznesine koyun,kırıntılı görüntü alana kadar çalıştırın.Ardından yavaş yavaş buzlu suyu ekleyin.Hamur toparlanmaya başladığında iri kıyılmış bademleri de ekleyip bir-iki saniye çalıştırın. 

Ardından streç filme bu hamuru döküp bir tatlı tabağı büyüklüğünde parmaklarınız yardımıyla yayın ve kaplayıp buzdolabında 30 dakika dinlendirin.

Buzdolabından çıkardığınız hamuru çok az un serpilmiş yüzeyde 25-30 cmlik bir çember olana kadar açın.Hazırladığınız erikleri çemberin iki parmak kadar içine dairesel biçimde yerleştirin.

Boşluk bıraktığınız yerleri eriklerin üzerini kapatacak biçimde gelişigüzel kapatın. Dilerseniz bu aşamada 1 yumurtayı çırpın ve kapadığınız kenarlarına şeker serpin. Ben genelde yumurtasız ve gevrek halde sevdiğimden bu aşamayı atlıyorum.

Ön ısıtmalı 220 derece fırında 40-45 dakika pişirin. Piştikten sonra 15 dakika kadar tezgahta bekletip servis edin.Vanilyalı dondurma yerine bu sefer tarçınlı dondurma tercih etmeniz kişisel tavsiyemdir,evet fotoğrafta yok biliyorum :)
Untitled
Sonbaharı ağız tadıyla geçirmemiz dileğimle!



Sevgilerimle..

gokche!