MUZ, KARAMEL VE ÇİKOLATALI PASTA VE BEYAZ ÇİKOLATA BARLARI

Untitled


Ve 20 senelik arkadaşımın doğum günü pastası.. 20 sene oldu mu yaa eşliğinde yaptım, bir miktar yaşılık hüznü var içimde..

Pastanın içine dizilen muzların ertesi gün kararmasından bıkınca kekin içine katıp ara katmana karamel sürmeye karar verdim. Elbet ki tamamlayıcısı çikolatalı ganaj olacaktı :)

Baked'i bu işe merak salanlar NY'ta iki centilmen beyefendinin açtığı mekan olarak biliyorlardır. Kitapları çok satanlara giredursun 2012'de "Baked Elements" kitaplarıyla benim gönlümü çaldılar, 10 tane en sevilen malzeme ile oluşturdukları tarifin yer aldığı kitapta ki 10 malzemeden birinin muz birinin çikolata olduğunu anlamak güç olmasa gerek :) Muz ve çikolatayı karamelle birleştirmek ise tamamen benim midesel zevkim :)

Keki sanırım 4 kez yapıp denettirdim hepsinden tam not aldı. Muzlu keklere bizim milletimizin damak tadı alışkın olmayınca :) Pasta içinde muz yerine kesinlikle bu halde kekte istediklerini farkettim. Bundan sonra muzu zor kullanırım ara katmanda :)



MUZ, KARAMEL VE ÇİKOLATALI PASTA


Tarif Baked 

Kek için ;

190 gr tereyağ oda sıcaklığında

360 gr şeker ( 2 su bardağı + 2 yemek kaşığı) 

2 large yumurta

3 iri çok olgun ezilmiş muz

420 gr kek un(tıkladığınızda nasıl yapıldığını göreceksiniz) (3 su bardağı + 9 yemek kaşığı)

5 gr  kabartma tozu  (yarım paket)

7 gr karbonat ( 1 tatlı kaşığı)

Bir iri çimdik tuz

155 ml buttermilk (3/4 su bardağı)



Krema ve ara katman :

300 gr karamel 

250 gr sütlü çikolata

250 gr bitter çikolata

100 gr tereyağ

375 ml süt kreması  ( 1+3/4 su bardağı + 2 yemek kaşığı)

Tereyağını 5 dakika boyunca çırpın ardından şekeri ekleyip bir 5 dakika daha çırpın. Yumurtaları birer birer ekleyerek çırpmaya devam edin.Muzu bu aşamada ekleyin. Kuru malzemeleri bir kenarda karıştırın. Bir kuru karışım bir buttermilk olacak şekilde harcınızı hazırlayın.

3 tane 20 cmlik kalıba bu karışımı pay edin. Ön ısıtmalı 180 derece fırında 30-45 dakika kadar pişirin. Tamamen soğuduğunda( ki kek bence ertesi gün daha lezzetli olacağı için ertesi gün yapmanızı öneririm) kalıplardan çıkarın.

Kremayı ısıtın,kaynatmayın, çikolataları iri iri doğrayıp bir çırpma kabına alın ardından kremayı üzerine ekleyip erimesi için karışıtırın.  Oda ısısına geldiğinde birkaç dakika çırpın ve tereyağını ekleyin. Buzdolabına kaldırıp soğutun ve kullanmadan önce çırpın.

Servis tabağınıza kek patlarından birini alın kremadan 1 cup yayıp tam ortasına 1/2 cup karamel gezdirin. Diğer kek katmanını yerleştirip yine kremadan yayıp kalan karameli dökün. En son sıvayıp yine buzdolabında saklayın. Servisten en az 30 dakika önce çıkarın.



Untitled


İnternette görülen fikrin kahve yanına Türk işi versiyonu :)


BEYAZ ÇİKOLATA BARLARI

250 gr beyaz çikolata (milka)

Çerezler ,kuru meyveler, sprinkle ve kuru gül yaprakları

Çikolatayı benmari usülü eritin ve oda ısısına geldiğinde yağlı kağıt üzerine yayın elinizdeki malzemeyi üzerine paylaştırın. Buzdolabında soğutun. Servis ederken rastgele kırmanız göze daha hoş gözüküyor bilginiz olsun.



Mutlu hafta sonları...


Sevgilerimle..

gokche!